Najkrajšie turistické miesta na Liptove |

Najkrajšie turistické miesta na Liptove

Krásna príroda, vysoké hory a očarujúce dedinky – to je len zlomok toho, čo môžete na Liptove vidieť. Na svoje si tu prídu milovníci aktívneho oddychu, histórie aj relaxu.

Kam všade sa tu môžete vybrať?

Vlkolínec

Ak sa chystáte na Liptov, rozhodne nezabudnite navštíviť malebnú dedinku Vlkolínec zapísanú do zoznamu svetových pamiatok UNESCO.

Dedina pozostáva z rôznofarebných domčekov, v ktorých kedysi žili poľnohospodári, drevorubači a pastieri. V strede osady stojí zachovalá dvojpodlažná zvonica, postavená v roku 1770, neďaleko nej sa nachádza zrubová studňa.

Funkciu múzea plní roľnícky dom, v ktorom sa dozviete niečo o živote pôvodných obyvateľov. Počas prechádzky dedinou môžete obdivovať nádhernú okolitú prírodu a vedie tadiaľto aj cyklistický chodník.

Vlkolínec

Liptovská Mara

Liptovská Mara je, pravdepodobne, najznámejšia vodná nádrž na Slovensku a zároveň je jednou z najväčších.

Pri jej výstavbe bolo zaplavených až 12 slovenských dedín, z ktorých sa zachoval len ikonický gotický kostolík pri jej brehu. Liptovská Mara je výborným miestom, kde sa v lete schladíte a užijete si vodné športy.

Okrem toho môžete absolvovať vyhliadkovú plavbu loďou, ktorá začína v obci Liptovský Trnovec.

Liptovská Mara

Archeoskanzen Havránok

Neďaleko Liptovskej Mary sa nachádza archeoskanzen Havránok, ktorý dokumentuje život Keltov na našom území.

Nájdete tu staroveké obydlia, hospodársky dom, studňu, hrnčiarsky dom aj s pecou na vypaľovanie či kultové miesto. Skanzen sa nachádza na miernom kopci, vychádzka však nie je náročná.

Dostanete sa sem z obce Tvarožná alebo Bobrovník po červenej turistickej značke.

Archeoskanzen Havránok

Demänovská ľadová jaskyňa

Približne 10 kilometrov od Liptovského Mikuláša sa nachádza severná časť komplexu demänovských jaskýň – Demänovská ľadová jaskyňa.

Pri prehliadke vás očaria bohatá jaskynná flóra a neuveriteľné skalné útvary. Ikonickými sú ľadové stĺpy, ktoré však vplyvom klimatických zmien už takmer vymizli. Zaparkovať môžete na parkovisku pod jaskyňou neďaleko lyžiarskeho strediska Jasná. K jaskyni vedie serpentínový chodník, pričom výstup až k vchodu trvá približne 20 minút.

Demänovská ľadová jaskyňa

Múzeum Liptovskej dediny Pribylina

Ak vás zaujíma, ako asi žili naši predkovia na Liptove počas 19. a 20. storočia, určite navštívte múzeum Liptovskej dediny Pribylina.

Malebný zrekonštruovaný skanzen vás vtiahne do života mestečka s privilégiami a priblíži vám život bezzemkov aj bohatých zemanov. Obdivovať môžete viacero zachovalých stavieb, medzi nimi zemiansku kúriu a kostol zo zatopenej Liptovskej Mary.

Múzeum Liptovskej dediny Pribylina

Prosiecka a Kvačianska dolina

Prosiecka a Kvačianska dolina sú jednými z najkrajších dolín na Slovensku.

Cez obe vás prevedie turistická trasa obohatená o rebríky a lávky vedúce ponad potok, ktorý ich vytvoril. Prosiecka dolina začína za dedinkou Prosiek a má dĺžku 3,5 kilometra.

Za ňou sa nachádza menšia lúka Svorad, ktorou cesta vedie až do obce Veľké Borové, kde sa môžete občerstviť. Chodník pokračuje priamo z obce do Kvačianskej doliny, kde si váš obdiv zaslúžia mlyny Oblazy, skalný útvar Jánošíkova hlava a nádherné vyhliadky Veľký a Malý Roháč.

Dolina končí pri obci Kvačany, odkiaľ sa približne hodinovou trasou dostanete naspäť do dedinky Prosiek. Celý okruh má približne 20 kilometrov.

Prosiecka a Kvačianska dolina

Vodné mlyny Oblazy

Medzi významné kultúrne pamiatky na Liptove zaslúžene patria tiež vodné mlyny v oblasti nazývanej Oblazy.

Nachádzajú sa na turistickej trase cez Kvačiansku dolinu a obdivovať tu môžete dva zrekonštruované mlyny – horný, gejdošovský a dolný brunčiakovský. Kedysi boli v tejto oblasti až štyri, no jeden zobrala voda a druhý spolu s krčmou podpálili fašisti v roku 1944.

Zachovalé horské vodné mlyny môžete preskúmať aj zvnútra, kde sa dozviete niečo o ich minulosti.

Ubytovací portál hladamchatu.sk - Chaty a chalupy na prenájom

Načítavám......