Najkrajšie turistické miesta na Orave |

Najkrajšie turistické miesta na Orave

Sever Slovenska sa pýši malebnou prírodou, úžasnými výhľadmi a množstvom atrakcií. Na Orave si to svoje nájdu milovníci histórie, ľudovej architektúry či aktívneho oddychu v podobe vodných športov. Ak sa chystáte na pobyt v tejto krásnej časti Slovenska, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na výlet.

Kam všade sa tu môžete vybrať?

Oravský hrad

Dominantou Oravy a zároveň jedným z najkrajších a najzachovalejších hradov na Slovensku je Oravský hrad.

Týči sa na vápenatom brale nad obcou Oravský Podzámok. Hrad začali budovať po tatárskom vpáde a dnes sa môže pýšiť 155 miestnosťami, pričom na vás počas prehliadky čaká zdolanie 754 schodov.

Prezrieť si tu môžete expozíciu Oravského múzea a nechýba ani prehliadka dobovo zariadených miestností. Zaparkovať sa dá na platenom parkovisku v obci, odkiaľ je to príjemná 10 minútová prechádzka do strmšieho kopca.

Oravský hrad

Stredoveká dedina sokoliarov

Neďaleko Oravského hradu pri obci Oravský podzámok nájdete unikátny archeoskanzen jediný svojho druhu na Slovensku.

Je ním Stredoveká dedina sokoliarov, ktorá vám priblíži každodenný život Slovákov z čias Veľkej Moravy. Obdivovať tu môžete dobovú architektúru, preveziete sa v rebrinovom voze a jednotlivé remeslá vám predstavia remeselníci v dobových kostýmoch.

Ak máte záujem, môžete si ich aj s vašimi deťmi vyskúšať. Lákadlom tohto miesta je tiež sokoliarska šou a nechýba možnosť zastrieľať si z luku.

Plte na Orave

Pltníctvo k Orave neodmysliteľne patrí už vyše 800 rokov.

Počas plavby sa môžete na chvíľku vrátiť do minulosti a popri obdivovaní okolitej prírody sa dozviete zaujímavosti zo sveta pltníkov. Celá plavba trvá približne jednu hodinu a začína sa v obci Horná Lehota.

Na jednu plť sa zmestí až 12 turistov, tento výlet si tak môžete vychutnať spolu s rodinou aj priateľmi.

Plte na Orave

Oravská priehrada a Slanický ostrov

Oravská priehrada je známa tým, že pri jej stavbe boli zatopené až 4 slovenské dediny.

Dnes je obľúbeným miestom na rybárčenie, vodné športy a oddych v prírode. Ako pozostatok zatopených dedín zostal v jej strede Slanický ostrov. Na ňom nájdete rímskokatolícky kostol z 18. storočia, ktorý ponúka expozíciu venovanú stavbe priehrady a tiež ukážku ľudovej kultúry.

Na ostrov sa dostanete loďou, ktorá premáva po Oravskej priehrade a ponúka nádherné vyhliadkové plavby.

Oravská priehrada a Slanický ostrov

Kubínska hoľa

Kubínska hoľa má toho veľa čo ponúknuť. Okrem príjemnej turistiky spojenej s nádhernými výhľadmi si tu môžete dosýta užiť aj rôzne atrakcie.

Čakajú tu na vás terénne kolobežky, trate pre horské bicykle, náučný chodník či lanový park. Na vrchol sa dostanete po značenej turistickej trase z obce Oravský Podzámok alebo z Dolného Kubína. Ak sa vám nechce ísť pešo, môžete sa vyviesť lanovkou.

Náučný chodník Juráňova dolina

Malebný náučný chodník Juráňova dolina s piatimi tabuľami vás prevedie jednou z najkrajších tiesňav na Slovensku. Celá trasa je dlhá 8 kilometrov, pričom budete prekonávať prevýšenie len 170 metrov.

Ide teda o nenáročnú turistiku, ktorú si vychutnajú aj menej zdatní turisti. Počas približne 3 hodiny trvajúceho výletu budete môcť obdivovať bohatú vysokohorskú flóru, kolmé skalné steny a zurčiaci Juráňov potok.

Múzeum Oravskej dediny

Známy skanzen Múzeum Oravskej dediny vás vtiahne do minulosti a predstaví vám život ľudí na Orave v minulých storočiach.

Tvorí ho vyše 50 stavieb ľudovej architektúry, nechýba ani vodný mlyn a stále funkčná krčma, v ktorej si môžete posedieť. Počas návštevy môžete obdivovať dobové zariadenie domov, chov zvierat a v lete aj pestovanie typických plodín. Celý komplex sa nachádza približne 3 kilometre od obce Zuberec v malebnom prostredí podhoria Roháčov.

Múzeum Oravskej dediny

Oravská lesná železnica

Jazda historickou lesnou železnicou začína v údolnej stanici Tanečník. Počas čakania na odchod vláčika si môžete prezrieť Múzeum oravskej lesnej železnice a osviežiť sa v bufete.

Nachádza sa tu aj detské ihrisko, ktoré ocenia najmä rodiny s malými deťmi. Oravská lesná železnica má konečnú stanicu pri rozhľadni, z ktorej je nádherný výhľad na okolie.

Ubytovací portál hladamchatu.sk - Chaty a chalupy na prenájom

Načítavám......